PRESKOČI NAVIGACIJO

Pogoji poslovanja

Natisni stran

 

Splošni pogoji poslovanja

Ponudnik oziroma prodajalec:

DZS, založništvo in trgovina, d.d.

Dalmatinova ulica 1

1000 Ljubljana

Matična številka: 5132088000

Ident.št. za DDV: SI11111909

Faks št.: 01/524 58 96

Elektronski naslov: trgovina@dzs.si

 

1          Pogoji poslovanja v Spletnem nakupovalnem centru DZS

Naročanje v Spletnem nakupovalnem centru DZS (v nadaljevanju: SNC DZS) je možno samo za rezidente Republike Slovenije (osebe, ki imajo na območju Republike Slovenije stalno bivališče). Nerezidenti Republike Slovenije lahko podrobnejše informacije o načinu in pogojih nakupa pridobite na elektronskem naslovu trgovina@dzs.si .

Splošni pogoji poslovanja SNC DZS so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2; Ur.l. RS 98/2004 in nadaljnji), na podlagi priporočil GZS in mednarodnih kodeksov za e-poslovanje.

Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje SNC DZS, pravice uporabnika oziroma kupca ter poslovni odnos med njim in DZS, d.d. kot ponudnikom.

Glede na podatke, ki so bili posredovani ob registraciji in oddaji naročila, je kupec lahko fizična ali pravna oseba. Ob registraciji v sistem SNC DZS, obiskovalec pridobi uporabniško ime, ki je enako naslovu njegove elektronske pošte) in geslo. Priporočamo, da ima geslo najmanj 8 znakov, ki naj bodo kombinacija velikih in malih črk ter vsaj dveh številk. Z registracijo obiskovalec postane uporabnik SNC DZS in pridobi pravico do nakupa.  Kupec z registracijo potrjuje, da sprejema splošne pogoje poslovanja objavljene na tej strani in druge objavljene pogoje ter spremembe, ki jih bo upravitelj objavil na teh straneh.

Kupoprodajna pogodba/naročilo je v elektronski obliki shranjena na strežniku ponudnika in je kupcu v vsakem trenutku dostopna v njegovem uporabniškem profilu.

2         Postopek nakupa

Ob vstopu v SNC DZS je obiskovalec anonimen. Dokler se ne prijavi na sistem lahko uporablja vse funkcije, razen:

•             potrditve naročila (za izvedbo nakupa so potrebni uporabnikovi osebni podatki),

•             pregleda preteklih naročil (naročila so vezana na uporabnika),

•             pregleda in spreminjanja osebnih podatkov uporabnika.

Navodila za nakupovanje v SNC DZS  najdete v 'Navodila za nakupovanje'.

 3          Prednaročila

 Preko SNC DZS lahko naročate knjige iz aktualne ponudbe prednaročil.

3.1        Prednaročila učbenikov in delovnih zvezkov

Preko SNC DZS lahko v prednaročilu naročite učbenike in delovne zvezke do roka, ki ga DZS, d.d. za posamezno leto objavi na spletni strani.

V primeru, da so vse knjige iz naročila dobavljive v celoti, se jih kupcem dostavi v roku 3 - 7 dni od prejema naročila. V kolikor ob naročilu vsaj ene knjige iz kupčevega naročila ni na zalogi, bo kupec knjige prejel med 20. in 31. avgustom posameznega leta.

V primeru, da je naročen učbenik oz. delovni zvezek razprodan oz. ni več dobavljiv, bo ponudnik kupca o tem obvestil. V kolikor je bil takšen učbenik oz. delovnik zvezek plačan s plačilno kartico, se kupnina vrne na kupčev račun.

4          Cene

Vse cene so izražene v EUR, razen če je izrecno napisano drugače.

Cene v SNC DZS so redne cene blaga, razen če je izrecno napisano drugače. Cene veljajo v trenutku oddaje naročila.

Prednaročniška cena velja za naročila oddana do vključno datuma/roka za sprejem prednaročil, ki je naveden pri posamezni knjigi iz aktualne ponudbe prednaročil.

Cene uvoženih publikacij: cena, odtisnjena na publikaciji s strani tuje založbe oz. s strani dobavitelja iz tujine, velja za državo v kateri je bila publikacija izdana in ne vključuje stroškov uvoza. Pri naročilu teh publikacij so veljavne cene, ki izhajajo iz ponudbe, naročilnice ali cenika prodajalca.

Cene veljajo v primeru plačila s spodaj navedenimi načini plačila in plačilnimi pogoji.

Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena v trenutku, ko ponudnik potrdi naročilo. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za ponudnika kot za kupca.

4.1          Fizične osebe

Vse spletne cene vsebujejo DDV, razen če je izrecno napisano drugače. Popusti se ne seštevajo.

4.2          Pravne osebe

Cene za pravne osebe (B2B naročniki) v SNC DZS so brez DDV oziroma je ta podatek izrecno naveden. Cene prikazane ob artiklih ne vsebujejo DDV. Znesek DDV se prikaže pri končnem obračunu naročila.

5          Načini plačila in plačilni pogoji

5.1          Fizične osebe

5.1.1      Po povzetju (plačilo z gotovino ob prevzemu)

Kupec kupnino poravna dostavljavcu - Pošti Slovenije ob prevzemu blaga. Pošta Slovenije za posredovanje plačila zaračuna kupcu 1,22 EUR provizije.

5.1.2       S plačilnimi karticami:

•             EUROCARD MASTERCARD

•             VISA

•             MAESTRO

•             VISA ELECTRON

Avtorizacije kreditnih kartic se vršijo v realnem času s takojšnjim preverjanjem podatkov pri bankah. Podatki o karticah se ne beležijo na strežniku ponudnika, enako se ne shranjujejo številke kreditne kartice za  prihodnja naročila. Ob ponovnem nakupu je potrebno številko kreditne kartice ponovno vpisati. V primeru nepooblaščene uporabe vaše kreditne kartice pri nakupu se ravnajte po navodilih, ki vam jih določa izdajatelj vaše kreditne kartice.

Pomembno: Po oddaji naročila ni možna sprememba vsebine naročila oziroma končnega zneska naročila, razen v posebnih primerih, ki jih določi ponudnik.

5.1.3      S storitvijo VALÚ

Preko sistema za plačevanje z mobilnim telefonom. Podatke o vaši GSM številki boste vnesli po potrditvi in oddaji naročila.

 5.1.4      Plačilo pri naročilih iz aktualne ponudbe prednaročil po prednaročniških cenah

Skladno z Zakonom o enotni ceni knjige (Ur.l. RS št. 11/2014) je za prednaročila po prednaročniških cenah obvezno plačilo pred izidom knjige. Knjige v prednaročilu po prednaročniških cenah lahko zato kupite le s takojšnjim plačilom z izbiro načina plačila »plačilna kartica« (skladno s točko 6.1.2) ali »VALÚ« (skladno s točko 6.1.3) ali s plačilom po predračunu. Šteje se, da ste plačilo po predračunu izbrali, če boste pri oddaji naročila izbrali način plačila »po povzetju«. V tem primeru  boste po e-pošti prejeli predračun, ki ga morate plačati najpozneje do datuma navedenega na predračunu. Plačilo po predračunu lahko opravite z nalogom UPN prek svoje spletne banke ali na katerikoli banki ali pošti v Sloveniji.

5.1.5 Plačilo po predračunu

Kupec prejme predračun po elektronski pošti. Dostava blaga ali osebni prevzem  je možen po prejemu plačila.

5.2          Pravne osebe

Redna prodaja: z rokom plačila 15 dni, prednaročniška prodaja: po predračunu.

Kupec po opravljeni storitvi po pošti prejme račun.

6         Način in čas dostave blaga

6.1          Dostava blaga iz zaloge

Čas dostave je odvisen od načina dostave blaga in časa naročila.

Vsa naročila sprejeta do 10. ure med delovnimi dnevi gredo v obdelavo še isti dan. Če je blago, ki ga kupec naroča, na zalogi, mu bo dobavljeno v roku 2-5 delovnih dni.

Za naročila, ki so opravljena po 10. uri, se šteje, da so bila opravljena ob 7.00 uri prvega naslednjega delovnega dne.

Ponudnik si bo prizadeval, da bo blago kupcu dostavljeno v navedenih rokih, vendar ne odgovarja za zamudo pri dostavi, nastalo zaradi okoliščin na strani dostavljavca ali zaradi višje sile.

V primeru, da kupca ob dostavi ne bo doma, bo lahko paket prevzel na svoji pošti v roku 15 dni šteto od datuma prvega vročanja.

Dostava blaga je mogoča tudi na nekatera območja v tujini. Podrobnejše informacije o načinu, ceni in območjih dostave v tujini lahko kupci dobijo na elektronskem naslovu: trgovina @dzs.si.

6.2          Dostava iz naslova šolskih prednaročil

V primerih šolskih prednaročil se blago dostavi takoj po prejemu v skladišče. Datum dobave blaga je naveden pri posameznem artiklu iz prednaročniške prodaje.

6.3          Dostava iz naslova prednaročil iz aktualne ponudbe prednaročil

Dostava izključno samo na osnovi pravočasnega plačila naročenega blaga, in sicer v petih (5) delovnih dneh od izida knjige  → glej tudi: Stroški dostave oz. Osebni prevzem blaga.

7         Stroški dostave (redna naročila in prednaročila)

Pogodbeni partner za dostavo pošiljk blaga naročenega preko SNC DZS je Pošta Slovenije, vendar si ponudnik pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem lahko naročilo izpolnil bolj učinkovito.

Strošek dostave je enoten za celo Slovenijo in se razlikuje le glede na vrednost naročila in težo pošiljke.

7.1          Fizične osebe

7.1.1      Stroški dostave

Za vrednost naročila:

  • do 83,00 EUR stroški dostave bremenijo kupca in znašajo 3,95 EUR z DDV za enkratno dostavo oz. 6,00 EUR z DDV  v primeru dostave blaga v dveh pošiljkah,
  • nad 83,00 EUR stroške dostave krije ponudnik.

Pri izbiri plačila »po POVZETJU« kupec ob prevzemu blaga plača kupnino dostavljavcu Pošti Slovenije, vključno s provizijo za posredovanje plačila v vrednosti 1,22 EUR.

Če skupna teža pošiljke presega 20 kg, se zaračuna za vsak nadaljnji kilogram nad 20 kg še dodatnih 0,1251 EUR stroškov dostave.

7.1.2      Osebni prevzem blaga

Osebni prevzem je možen v poslovalnici DZS na Letališki 30 v Ljubljani vsak delovnik med 7.00 in 18.00 uro.

7.2          Pravne osebe

7.2.1      Stroški dostave

Za vrednost naročila:

•             do 83,00 EUR stroški dostave bremenijo kupca in znašajo 3,95 EUR z DDV za enkratno dostavo oz. 6,00 EUR z DDV  v primeru dostave blaga v dveh pošiljkah,

•             nad 83,00 EUR stroške dostave krije ponudnik.

Če skupna teža pošiljke presega 20 kg, se zaračuna za vsak nadaljnji kilogram nad 20 kg še dodatnih 0,1251 EUR stroškov dostave.

8         Odstop od pogodbe – vračilo blaga

8.1          Kupec

8.1.1      Fizične osebe

Kupec ima pravico, da v roku 14 dni od prevzema blaga, prodajalcu sporoči, da odstopa od pogodbe, pri tem pa mu ni potrebno navajati razloga za svojo odločitev. Sporočilo o odstopu od pogodbe lahko kupec sporoči:

•             po faksu na št.: 01/524 58 96 ali

•             pisno na naslov: DZS d.d. Ljubljana, Spletni nakupovalni center, Letališka 30, 1538 Ljubljana ali

•             po elektronski pošti na naslov: trgovina@dzs.si.

Kupec lahko za obvestilo o odstopu uporabi tudi obrazec »Odstop od pogodbe, sklenjene na daljavo«.

Šteje se, da je sporočilo o odstopu od pogodbe pravočasno, če ga kupec odda v roku iz prejšnjega odstavka. Edini strošek, ki bremeni kupca v zvezi z odstopom od pogodbe, je neposredni strošek vračila blaga. Kupec mora blago prodajalcu vrniti najkasneje v 14 dneh po sporočilu o odstopu. Vrnitev blaga v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe. Prejeto blago mora biti vrnjeno nepoškodovano ter v nespremenjeni obliki in količini, razen če je blago uničeno, izgubljeno ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv kupec.

Najkasneje v roku 14 dni po prejemu obvestila o odstopu od pogodbe bo prodajalec kupcu vrnil tudi eventuelno plačano kupnino, pod pogojem, da do takrat kupec vrne prodajalcu blago (nepoškodovano ter v nespremenjeni obliki in količini). Vračilo plačila ponudnik izvrši na transakcijski račun kupca, ki ga slednji sporoči prodajalcu.

Kupec nima pravice do odstopa od pogodbe pri dobavi avdio ali video posnetkov ali računalniških programov, če je odprl varnostni pečat ter pri nakupu dostopov do e-vsebin.

8.1.2      Pravne osebe

Morebitne zahtevke pravnih oseb za vračilo blaga bomo obravnavali individualno in pri tem v največji možni meri upoštevali vse razloge in okoliščine.

8.2          Ponudnik

Ponudnik si pridržuje pravico, da izjemoma (v celoti ali delno) odstopi od izvedbe naročila v primerih, če naročenega blaga ni več na zalogi (računalniški sistemi zaloge avtomatsko preverjajo enkrat dnevno v jutranjih urah in izjemoma lahko poidejo tekom dneva), če ugotovi povečano plačilno rizičnost kupca ali če naročilnica ni bila izpolnjena v skladu s splošnimi pogoji oziroma ne vsebuje vseh podatkov, ki bi bili potrebni za izvedbo naročila. V vseh takih in podobnih primerih bo kupec o morebitnem odstopu od pogodbe s strani ponudnika takoj obveščen po e-pošti oz. telefonu.

Ponudnik si skladno z določbami Zakona o enotni ceni knjige (ZECK, Ur.l. RS 11/2014) pridržuje pravico, da iz naslova prednaročila ne izdobavi knjige po prednaročniški ceni, če naročilo ni bilo pravočasno ali če kupnina ni bila plačana v roku (to je v roku, ki ga prodajalec navede pri posameznem prednaročilu oziroma najkasneje pred izidom knjige). V vseh takih in podobnih primerih bo kupec s strani ponudnika takoj obveščen po e-pošti oz. telefonu.

 9             Reklamacije in zamenjava blaga

9.1          Reklamacije sprejemamo:

•             po telefonu na št. 080 80 51,

•             po faksu na št. 01/524 58 96,

•             pisno na naslov: DZS d.d. Ljubljana, Spletni nakupovalni center, Letališka 30, 1538 Ljubljana

•             po elektronski pošti na naslov trgovina@dzs.si ,

•             osebno, vsak delavnik med 8. in 15. uro na lokaciji DZS, d. d., Divizija Trgovina, Letališka 30, Ljubljana (pritličje, soba 17).

9.2          Zamenjava blaga

V primeru zamenjave blaga se le-to vrača s priporočeno pošto na naslov DZS, d. d., Spletni nakupovalni center, Letališka 30, 1538 Ljubljana. Predhodno mora kupec ponudnika o zamenjavi obvestiti na elektronski naslov trgovina@dzs.si in pridobiti potrditev ponudnika, da je zamenjava mogoča.  V pošiljko, ki se vrača, kupec priloži obrazložitev, na kateri izdelek se zamenjava nanaša, in kopijo računa.

V primeru nakupa avdio, video posnetkov ali računalniškega programa kupec nima pravice do zamenjave, če je odprl varnostni pečat.

9.3          Garancija za brezhibno delovanje stvari

Za izdelke, ki zapadejo pod garancijo (tehnični izdelki) je veljavnost garancije 1 leto.

Za tovrstne izdelke bo kupec garancijski list prejel skupaj z izdelkom.

Uveljavljanje garancije je mogoče samo z računom.

10       Varstvo osebnih podatkov

Kupec dovoljuje ponudniku zbiranje in uporabo pridobljenih osebnih podatkov. Zbrani osebni podatki se uporabljajo za potrebe nakupovanja v SNC DZS, z namenom izpolnjevanja ali uveljavljanja pravic iz pogodbenega razmerja in neposrednega trženja.

Ponudnik se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam.

Kupcu pripadajo vse pravice po Zakonu o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1, Ur.l. RS št. 86/2004 s spremembami). S klikom na gumb "PRIJAVA" kupec dovoljuje, da ponudnik z namenom izpolnjevanja ali uveljavljanja pravic iz pogodbenega razmerja in neposrednega trženja vzpostavi, vzdržuje in upravlja z njegovimi osebnimi podatki za neomejeno časovno obdobje. Kadarkoli lahko kupec pisno ali po telefonu zahteva, da se v 15 dneh trajno ali začasno preneha uporabljati njegove osebne podatke za namen neposrednega trženja.

Za potrebe zagotavljanja varnosti, se zbirajo tudi IP naslovi, iz katerih uporabniki dostopajo do spletnega mesta. Vsakemu uporabniku je ob začetku obiska dodeljen sejni piškotek za identifikacijo in spremljanje nakupovalne košarice. Na vaš računalnik lahko SNC DZS shrani tudi nekatere trajne piškotke, to so: identifikacijska številka uporabnika v šifrirani obliki (za prepoznavanje ob naslednjem obisku) in piškotki sistema Google Analytics (analiza obiskov spletnega mesta).

Vsi omenjeni podatki, razen piškotkov, se na strežniku SNC DZS (www.dzs.si) shranjujejo trajno. Sejni piškotki se v pomnilnik strežnika shranjujejo le za čas trajanja obiska in se izbrišejo po eni uri neaktivnosti, trajni piškotki pa so shranjeni na računalniku obiskovalca.

Upravitelj SNC DZS lahko podatke v anonimizirani sumarni obliki uporabi za namene statističnih analiz.

Upravitelj SNC DZS podatkov o uporabnikih v nobenem primeru ne bo predal nepooblaščenim osebam. Dostavni službi (npr. Pošta Slovenije) bomo zaupali le uporabnikov naslov za dostavo in telefonsko številko.

Podatki, ki jih SNC DZS zbira in obdeluje, bodo razkriti le, če je taka obveznost določena v zakonu, ali v dobri veri, da je tako ukrepanje potrebno za postopke pred sodišči ali drugimi državnimi organi ter za zaščito in uresničevanje zakonitih interesov SNC DZS.

11       Komunikacija

Ponudnik bo kupcu z namenom neposrednega trženja pošiljal oglase preko elektronskih sporočil, razen če bo kupec temu izrecno nasprotoval.

Oglasna elektronska sporočila bodo:

  • nedvoumno in jasno označena kot oglasna sporočila,
  • vsebovala popolne podatke o pošiljatelju,
  • z jasno označenimi različnimi promocijskimi ali prodajnimi akcijami ter drugimi tržnimi tehnikami, z natančno specificiranimi pogoji udeležbe v njih,
  • vključevala možnost odjave od prejemanja oglasnih sporočil; ponudnik bo odjavo uporabnika brez izjeme spoštoval.

12       Varstvo pravic industrijske lastnine

Na straneh SNC DZS prikazane blagovne znamke in logotipi DZS, AKTA, ALEA, IFB, OBVLADAM, MODRA POMOČ, TAKO LAHKO, VEDEŽ, EPI READING BADGE,  EPICENTER in OFFICE LINE so zaščitene blagovne znamke. Ničesar, kar vsebujejo te strani, ni mogoče šteti kot podelitev pravice do uporabe navedenih blagovnih znamk in logotipov, ter jih ni mogoče uporabljati brez predhodnega pisnega soglasja ponudnika.

13       Varnost nakupovanja v SNC DZS

Celotno okolje spletnih strani SNC DZS je zaščiteno. Komunikacija poteka po varnem SSL protokolu, s čimer so podatki, ki se v komunikaciji prenašajo, zaščiteni pred dosegom drugih uporabnikov interneta.

Avtorizacije kreditnih kartic se vršijo v realnem času s takojšnjim preverjanjem podatkov pri bankah. Podatki o karticah se ne beležijo na strežniku ponudnika.

14       Drugo

14.1       Zaščita otrok

Oglasna sporočila za otroke v SNC DZS  so primerna zanje (glede na starost) in ločena od iger in tekmovanj. Komunikacija namenjena otrokom je primerna njihovi starosti in ne izkorišča njihove zaupljivosti, pomanjkanje izkušenj ali občutek lojalnosti.

Brez dovoljenja enega od staršev ali zakonitega skrbnika:

•             ponudnik ne bo sprejel naročila od nekoga, za katerega ve ali sumi, da je otrok

•             ponudnik ne bo sprejel kakršnihkoli osebnih podatkov, ki zadevajo otroke.

Ponudnik ne ponuja prostega dostopa do izdelkov ali storitev, ki so škodljivi za otroke.

14.2       Odveza odgovornosti

Ponudnik si bo prizadeval k zagotavljanju ažurnosti podatkov, vendar ne odgovarja za morebitne napake ali netočnosti glede vsebine te spletne strani.

Če ponudnik zaradi hitrega spreminjanja lastnosti blaga iz ponudbe, rokov dobave ali cen ne bo uspel popraviti podatkov na spletnih straneh, bo kupca obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od naročila ali zamenjavo naročenega blaga.

Ponudnik za vsebino mnenj in informacije v njih, ki jih napišejo obiskovalci, ne odgovarja.

Čeprav ponudnik poskuša zagotoviti natančne fotografije prodajnih izdelkov, se vse fotografije obravnavajo kot simbolične in ne zagotavljajo lastnosti artikla.

Ponudnik si pridržuje pravico, da pogoje poslovanja spremeni kadarkoli in na kakršenkoli način, ne glede na razlog in brez predhodnega opozorila.

14.3       Mnenja/komentarji uporabnikov

Del  funkcionalnosti SNC DZS so tudi mnenja oziroma komentarji  ter ocene izdelkov, ki jih napišejo uporabniki in so namenjeni skupnosti uporabnikov. Ponudnik omogoča, da mnenje napiše katerikoli registrirani uporabnik trgovine, pred dokončno objavo pa jih ponudnik pregleda. Ponudnik ne bo objavil mnenj oziroma prispevkov, ki so kakorkoli žaljivi, obsceni ali po mnenju ponudnika ne nudijo koristi drugim uporabnikom in obiskovalcem.

Uporabnik kot avtor mnenj in komentarjev potrjuje, da je lastnik materialnih in moralnih avtorskih pravic za napisana mnenja in komentarje ter da jih v celoti in časovno neomejeno prenaša na ponudnika.

Z oddajo mnenja ali komentarja uporabnik dovoljuje ponudniku objavo dela ali celotnega besedila v  elektronskih in drugih medijih. Vsebino mnenja ali komentarja lahko ponudnik časovno neomejeno uporablja za različne namene, ki so v njegovem poslovnem interesu – tudi v oglasnih  ali drugih marketinških komunikacijah.

14.4       Promocijska koda

Promocijska koda prinaša različne ugodnosti pri nakupu in je časovno omejena. Aktivno promocijsko kodo najdeš na naslovni strani oglasnega sporočila, na strani posameznega oddelka, v našem e-obveščevalcu ali drugih medijih.

Kako uporabim promocijsko kodo?

Promocijska koda je beseda, ki jo kot prijavljen uporabnik vpišete v 1. koraku Blagajne spletnega nakupa. Po kliku na Vnesite promocijsko kodo se vrstico nižje odpre okence, v katerega vpišete trenutno veljavno promocijsko kodo, nato sledi še klik na rumen gumb uporabi. Popust oziroma ugodnost bo upoštevana takoj zatem.

15       Reševanje sporov

Morebitne spore bosta stranki reševali sporazumno. Če stranki sporazuma ne bosta mogli doseči, bo spore reševalo stvarno pristojno sodišče v Ljubljani, po slovenskem pravu.